Apples första webbläsare

Kommer ni ihåg det första webbläsarkriget?

Det var Netscape Navigator mot Internet Explorer, där Internet Explorer tack vare Microsofts aggressiva taktik att låsa in webbläsaren i Windows till slut vann striden mot Netscape. 2003 så hade Internet Explorer version 6.0 ca 94 procents marknadsandel globalt sett.

Detta ledde till att företag började anpassa sina lösningar både internt och externt efter Microsofts egna tillägg till HTML och tekniska lösningar som bara fungerade under Windows och Internet Explorer. IE var defacto standard, så det fanns ingen anledning för folk att bry sig om W3Cs standarder. Vilket senare blev oerhört kostsamt för företag att ändra när världen såg annorlunda ut.

Microsoft var inte ensamma om det, utan i krigets hetta så lade Netscape till massor av egna icke-standardiserade tillägg själva. Någonstans här så infördes också JavaScript av Netscape, som från början hette LiveScript, men bytte namn för att rida på populariteten av programmeringsspråket Java.

Om någon av webbläsar-tillverkarna införde något nytt som faktiskt var W3C standard, så var det mest för att det passade dem själva. Man lade också till saker till dessa som inte var standardiserade.

NCSA Mosaic för X-Windows1993 så släppte Marc Andreessen och Eric Bina från NCSA webbläsaren Mosaic för X-Windows på Unixsystem. Några månader senare så släpptes en Mac-version, vilket var en milstolpe då det var första gången en webbläsare fick stöd för fler än en plattform.

Det intressanta är att Micrsosoft licenserade teknik från Mosaic och byggde sin egen webbläsare baserad på Mosaic. Internet Explorer 1.0 såg världen, och ingenting skulle bli sig likt igen. Fram till version 7 av IE så använde Microsoft teknik från Mosaic.

Mosaic Navigator 0.9Även Netscape baserade sin webbläsare på Mosaic. Version 0.9 hette till och med Mosaic Netscape (utvecklingsversionerna hade kodnamnet Mozilla). Utvecklingen av det som skulle bli Netscape Navigator var ingen annan än Marc Andreessen.

Cirkeln var sluten kan man säga.

1996 släppte Apple en webbläsare som gick under namnet Cyberdog. Det hela var mer ett experiment från Apple än en riktigt konkurrent till andra webbläsare för den tiden. Det intressanta med Cyberdog att den tekniskt sätt skilde sig från alla andra webbläsare.

Den var uppbygg på en modulär Apple-teknik som hette OpenDoc*, vilket Apple på den tiden lanserade som framtidens teknik. OpenDoc bestod av olika typer av moduler som kunde inkluderas i dokument eller applikationer som var OpenDoc kompatibla.

Själva Cyberdog applikationen fungerade som ett skal för olika typer av dessa moduler. Moduler som var inkluderade var bland annat webbläsare, e-post, News-läsare, adressbok samt drag & drop FTP. Webbläsaren var inte så stabil. Då den kördes under MacOS 7.6 (Senare MacOS 8.x) så fanns det stora brister i minneshanteringen som gjorde det berömda Systemfel 11 (hela datorn kraschade) ett vanligt förekommande meddelande på skärmen.

Skärmdump på Apples första webbläsare Cyberdog

Däremot så fanns det några saker som gjorde Cyberdog riktigt trevlig. På den tiden så tog det evigheter när man t.ex. tryckte på ”tillbaks”-knappen för att komma till den föregående sidan. I Cyberdog så laddades sidan ögonblickligen, till skillnad mot andra webbläsare som laddade om allt från början, oavsett cache-inställningar.

Att se webbläsarens historik var också smidigt. I Cyberdog kallades det för ”Log”, som var en modul som öppnades i ett eget pop-up fönster. En annan liten teknisk finess var att Webbläsar-modulen laddade text, HTML och länkar först innan bilder, vilket gjorde att det gick snabbare att surfa för en som satt på ett slött uppringt modem. Ett problem som inte var så stort på den tiden var att det inte fanns stöd för JavaScript.

Apple Cyberdog MailInte heller många Netscape plug-ins fungerade ordentligt. Däremot kunde man via menyn hoppa över till en annan webbläsare som backup. Ett spinoff projekt som kallades Subwoofer utvecklades parallellt med mål att blir ett bibliotek för enkel integrering av kommunikationsprotokoll i applikationer.

Projektet blev klart efter att Apple drog ur kontakten för Cyberdog, men släpptes ändå på konferensen MacHack 1997 för att sedan utmynna i några enskilda tekniker i kommande Mac OS.

Själva grundtanken med Cyberdog var inte helt fel. Vi kan se dess arv i de flesta Mac OS X-program till dags datum. Safari t.ex. är också i princip ett skal som inkorporerar olika delade MacOS X funktioner som t.ex. WebKit (med komponenterna WebCore, JavaScriptCore, Drosera och SunSpider).

Mozilla NetwarriorSjälv var jag involverad i ett par olika webbläsarprojekt på 90-talet. Ett av dem hette Netwarrior, och var ett internt projekt för ett av dot-com företagen. Den var baserad på Netscape Navigator och hade ett nytt utseende och integration med ICQ och Hotline Client. Projektet lades ner då företaget upptäckte att de levde över sina tillgångar (vi hade bland annat en soffa för 200 000 kr på kontoret) och allt slängdes i papperskorgen tillsammans med allas arbeten.

Ett annat privat projekt var att försöka komma på ett nytt gränssnitt till webbläsare med kodnamn ”A Beautiful Morning” tillsammans med en amerikansk programmerare. Än idag så är alla webbläsares GUI baserat på Mosaics gränssnitt. Jag ville komma bort från det, och satte mig i Photoshop och började skissa fram något som jag tyckte kunde ändra hela marknaden. Postade skärmdumpar på olika BBSer och forum. Det fick ingen större spridning, även om man kan se lite av idéerna i webbläsare som Firefox m.m.

Webben var en annorlunda plats förr i tiden. Trenden i nutid går mot att allt skall vara standardiserat så långt som möjligt, vilket underlättar för alla, både nu och i framtiden. Även om en viss webbläsare från Microsoft fortfarande drar ner takten, så är även de fokuserade på komma in i gänget av webbläsare som är modernare än morgondagen. Mycket vatten har runnit under broarna sedan början, och webben går rent tekniskt framåt hela tiden.

Det var en kaotisk och spännande tid förut, och ingen dans på rosor. Vilket man påminner sig om när man sitter och svär åt något som inte fungerar i Internet Explorer. Oftast var man tvungen att skriva 5 st olika versioner av webbsidorna. En för Internet Explorer, en för Netscape, en för äldre versioner av Netscape, en för äldre versioner av IE, och en för alla andra webbläsare. Sedan kraschade de ständigt och visade sidor på olika sätt mellan plattformar. Det var en mardröm.

*OpenDoc skapades initialt av Apple efter att Microsoft frågade efter om råd för ett förslag till Microsofts OLE II projekt. Senare så skapades ett konsortium med bland annat IBM, Adobe, Oracle, och Apple för att konkurrera med Microsoft. Projektet lades sedan ner p.g.a. interna och externa problem med både tekniken samt dåligt stöd från utvecklare som upplevde OpenDoc som klumpigt och krångligt.


Resurser och källor


Video på Cyberdog
OpenDoc på Wikipedia
Ladda hem Cyberdog
Mosaic på Wikipedia
Recension av Cyberdog
Greg Maletic berättar om sin tid som utvecklare av OpenDoc
Cyberdog Doghouse
Browser Wars

QR Code Business CardShoppa på Deluxive Store!